Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αποφασίζει την Τετάρτη επί της αίτησης που υπέβαλε παραπονούμενη μητέρα για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης Δικαστηρίου, βάσει της οποίας η ίδια καλείται να παραδώσει άμεσα, έως τις 10 Φεβρουαρίου, τον ανήλικο γιο της στον πατέρα του, ο οποίος διαμένει στην Αμερική, καθώς και να πληρώσει τα έξοδα του ταξιδιού, όσο και τα δικαστικά έξοδα.
Ο Αμερικάνος πατέρας του ανήλικου παιδιού κατήγγειλε την Κύπρια μητέρα που διαμένει στην Πάφο ότι απήγαγε τον γιο τους και τον μετέφερε στην Κύπρο. Το Δικαστήριο εξέτασε υπόθεση παράνομης μετακίνησης του ανήλικου από την Νέα Υόρκη των ΗΠΑ στην Κύπρο από την μητέρα του, το έτος 2017 και στην απόφαση του έδωσε οδηγίες στον Πρωτοκολλητή του Οικογενειακού Δικαστηρίου Πάφου, όπως παραδώσει η μητέρα το διαβατήριο του γιου της στον αιτητή ή και στον εκπρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του.
Η μητέρα, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Βορκά, υπέβαλε έφεση και ζήτησε αναστολή της απόφασης επικαλούμενη οκτώ λόγους, μεταξύ των οποίων την υπέρμετρη καθυστέρηση στην αποπεράτωση της διαδικασίας και δη στην έκδοση απόφασης, κατά παράβαση του άρθρου 11 της Σύμβασης για τις αστικές πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών.
Σύμφωνα με τους λόγους της έφεσης, επιχειρείται η ανατροπή του ευρήματος του Δικαστηρίου ότι δεν τελούσε εις γνώση ή δεν είχε υποψία ο πατέρας του ανήλικου υιού της ότι είχε διαφύγει με τον μικρό στην Κύπρο, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017, αλλά και του ευρήματος ότι δεν υφίσταται σοβαρός κίνδυνος ότι η επιστροφή του ανήλικου στις ΗΠΑ θα τον εκθέσει σε φυσική ή ψυχική δοκιμασία και ή σε αφόρητη κατάσταση.
Το Δικαστήριο επίσης στα ευρήματα του ανέφερε πως δεν τέθηκε οποιαδήποτε μαρτυρία ενώπιον του που να αναδεικνύει ότι το παιδί – που έζησε στις ΗΠΑ τους πρώτους δώδεκα μήνες της ζωής του ως βρέφος και από τότε και για τα τρία συναπτά έτη και σχεδόν 4 μήνες ευρίσκεται στην Κύπρο – έχει προσαρμοστεί στην Κύπρο σε τέτοιο βαθμό που ενδεχόμενη επιστροφή του στις ΗΠΑ θα είναι επιζήμια για αυτό.
Στην έφεση ο συνήγορος υπεράσπισης της μητέρας του ανήλικου αναφέρεται στην διαταγή του Δικαστηρίου για παράδοση του ανήλικου στον πατέρα του, που όπως υποστηρίζει, προσκρούει στην Σύμβαση.
Στην έφεση που υπεβλήθη αναφορά γίνεται και στην κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού αφού, όπως σημειώνει, είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη αυτή τη στιγμή και δύναται να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του γιού της εάν επιστρέψει εκεί. Εξ αντιθέτου σημειώνει στην Κύπρο η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη και διαχειρίσιμη.
Η μητέρα επίσης μέσω της έφεσης εξέφρασε την διάθεση της να αποδεχτεί οποιουσδήποτε όρους και να υπογράψει οποιαδήποτε εγγύηση απαιτείται, χρηματική ή μη, για την περίοδο στην οποία θα είναι σε ισχύ ή αναστολή εκτέλεσης. Δεσμεύτηκε δεν πως εάν το επιθυμεί ο πατέρας, παρόλο που όπως ισχυρίζεται δεν το έπραξε τόσο καιρό, θα βοηθήσει όπως αυτός επικοινωνήσει με τον γιο του.
Στην έφεσή της η μητέρα εξέφρασε τη θέση ότι η άμεση εκτέλεση της απόφασης μόνο αρνητικές συνέπειες δύναται να επιφέρει, οι οποίες θα έχουν μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στο παιδί της. Περαιτέρω σημειώνεται ότι η μη έγκριση της αναστολής εκτέλεσης δύναται να καταστήσει την Έφεση άνευ αντικειμένου, σε περίπτωση επιτυχίας αυτής, επειδή δεν υφίσταται μηχανισμός για επιστροφή του παιδιού της στην Κύπρο από τις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ συγγενείς και φίλοι της οικογένειας της νεαρής μητέρας συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου και διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Οικογενειακού Δικαστηρίου. Το παρών έδωσε και η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεικών Οικογενειών και Φίλων, Αργεντούλα Ιωάννου, η οποία ανέφερε πως συμπαραστέκονται στη μητέρα, η οποία βρίσκεται με το παιδί της στην Κύπρο εδώ και τρεισήμισι περίπου χρόνια.
Όλες οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων και των δικαστικών αρχών, οφείλουν να προστατέψουν την μητέρα και το ανήλικο παιδάκι, αλλά και να διασφαλίσουν ότι θα διαμείνουν στην Κύπρο σε συνθήκες ασφάλειας, αφού ήδη έχει δημιουργηθεί νέος τόπος διαμονής του ανήλικου όπου χαίρει άκρας υγείας, φροντίδας και ψυχικής ισορροπίας, είπε.
Εξάλλου η μητέρα του παιδιού, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πάφου, έκανε λόγο για οικογενειακό δράμα που βιώνει, σημειώνοντας ότι τον Οκτώβρη του 2017 κατάφερε να διαφύγει από το σπίτι της στην Αμερική, όταν το παιδάκι ήταν μόλις 12 μηνών.
Όπως η ίδια αφηγείται, κατάφεραν να διαφύγουν και να μεταβούν στην Κύπρο, περνώντας μέσα από Καταφύγιο Προστασίας Γυναικών, ενώ βρίσκονται στο νησί εδώ και τρεισήμισι χρόνια όπου «ρίζωσαν» κατά την έκφραση της.
Η μητέρα του παιδιού απηύθυνε έκκληση για αναστολή της απόφασης γιατί η οικογένεια της, όπως είπε, προχωρά σε έφεση και δεν επιθυμεί το παιδί της να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα ψυχολογικά.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Παγκύπρος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων ανέφερε εξάλλου ότι αναμένει πως θα εκδοθεί διάταγμα αναστολής ισχύος της απόφασης παράδοσης του παιδιού, και ότι το Εφετείο θα αναθεωρήσει την απόφαση του πρωτοδίκου δικαστηρίου λαμβάνοντας υπόψη ότι η μητέρα και το παιδί ήλθαν στην Κύπρο ως θύματα βίας, αναμένοντας να έχουν την προστασία που επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί της.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο Αμερικάνος πατέρας του παιδιού κατήγγειλε την Κύπρια μητέρα που διαμένει στην Πάφο ότι απήγαγε τον γιο τους και τον μετέφερε στην Κύπρο. Η μητέρα υποστηρίζει ότι ο πατέρας του παιδιού την κακοποιούσε συστηματικά και γι’αυτό αναγκάσθηκε να τον εγκαταλείψει το 2017 μαζί με το παιδάκι.
Οι ισχυρισμοί της δεν έπεισαν το δικαστήριο, σε αντίθεση με τη μαρτυρία του πατέρα η οποία κρίθηκε ως αξιόπιστη. Το ζευγάρι ζούσε στη Νέα Υόρκη και από τον γάμο τους το 2016 απέκτησαν ένα παιδί. Η Κύπρια μητέρα ισχυρίστηκε ότι ήταν θύμα λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας και κατέφυγε στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για προστασία.
Ταυτόχρονα ήρθε σε επαφή και με το προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη επιτυγχάνοντας την απόδοση κυπριακής υπηκοότητας και κυπριακού διαβατηρίου στο παιδί. Χωρίς ενημέρωση και συγκατάθεση του πατέρα επέστρεψε στην Κύπρο και έκτοτε ζούσε στην Πάφο.
Ο πατέρας του παιδιού απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της μητέρας και έπεισε το δικαστήριο. Ανέφερε πως ο ίδιος όταν αντιλήφθηκε ότι η σύζυγός του εγκατέλειψε το σπίτι δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι έφυγε από τις ΗΠΑ, καθώς το παιδί δεν είχε διαβατήριο και ήταν Αμερικανός υπήκοος.
Πηγή : ΚΥΠΕ